Zonsverduisteringen zijn een indrukwekkend natuurverschijnsel. De komende jaren zal meerdere keren in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zijn. In dit artikel bespreken we wanneer deze plaatsvinden, hoe het ontstaat en hoe je veilig een zonsverduistering kunt bekijken.

Wanneer zijn de komende zonsverduisteringen in Nederland?

Hier zijn de belangrijkste zonsverduisteringen die in Nederland zichtbaar zullen zijn van 2025 tot 2055:

  • 29 maart 2025 – Gedeeltelijke zonsverduistering (35%)
  • 12 augustus 2026 – Gedeeltelijke zonsverduistering (90%)
  • 2 augustus 2027 – Gedeeltelijke zonsverduistering (49%)
  • 26 januari 2028 – Gedeeltelijke zonsverduistering (69%)
  • 12 juni 2029 – Gedeeltelijke zonsverduistering (21%)
  • 1 juni 2030 – Gedeeltelijke zonsverduistering (61%)

De eerstvolgende totale zonsverduistering die in Nederland goed zichtbaar zal zijn, is pas op 7 oktober 2135. Tot die tijd zullen we in Nederland vooral gedeeltelijke verduisteringen kunnen waarnemen. Op andere plekken van de wereld kan je wel eerder een totale zonsverduistering meemaken. De eerstvolgende totale zonsverduistering vindt plaats op 12 augustus 2026. Deze verduistering begint boven Groenland, raakt de westkust van IJsland en is daarna vooral zichtbaar boven de Atlantische Oceaan, voordat deze eindigt in Spanje.

Hoe ontstaat een zonsverduistering?

Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de maan precies tussen de aarde en de zon in staat, waardoor (een deel van) het zonlicht tijdelijk wordt geblokkeerd. Dit kan resulteren in drie verschillende typen verduisteringen:

  • Totale zonsverduistering – De maan blokkeert het hele zonlicht en de corona (de buitenste laag van de zon) wordt zichtbaar.
  • Gedeeltelijke zonsverduistering – De maan bedekt slechts een deel van de zon.
  • Ringvormige zonsverduistering – De maan staat verder van de aarde en bedekt de zon niet volledig, waardoor een ‘ring van vuur’ zichtbaar blijft.

Hoe kijk je veilig naar een zonsverduistering?

Unsplash - Jason Howell - Eclipsbril
Eclipsbril – Afbeelding door Jason Howell via Unsplash

Het is heel belangrijk om nooit direct naar de zon te kijken zonder speciale bescherming, omdat dit blijvende oogschade kan veroorzaken, je kan er zelfs blind van worden. Opgepast dus! Gelukkig zijn er een paar veilige manieren om een zonsverduistering te bekijken:

  1. Eclipsbrillen – Speciale zonnebrillen met een filter dat het schadelijke zonlicht blokkeert.
  2. Lasglas met minimaal filter #14 – Dit type glas biedt voldoende bescherming.
  3. Projectiemethoden – Gebruik bijvoorbeeld een gaatjescamera of telescoop met zonnefilter om een veilige projectie van de zon te maken.
  4. Telescoop met zonnefilter – Voor een meer gedetailleerde weergave van de zonsverduistering kun je een speciaal zonnefilter op je telescoop gebruiken.

Eclipsbrillen: de beste manier om veilig te kijken

De makkelijkste, goedkoopste en veiligste manier om een zonsverduistering te bekijken is met een speciale eclipsbril. Deze brillen filteren het gevaarlijke infrarode en ultraviolette licht, waardoor je zonder risico’s de verduistering kunt volgen. Zorg ervoor dat je alleen gecertificeerde eclipsbrillen koopt van betrouwbare leveranciers.

Conclusie

Met deze informatie ben je goed voorbereid op de komende zonsverduisteringen in Nederland. Hoewel een totale zonsverduistering pas in 2135 zichtbaar zal zijn, zijn er de komende jaren meerdere gedeeltelijke verduisteringen om naar uit te kijken. Zorg ervoor dat je je ogen beschermt met een eclipsbril of kijk via een andere veilige methode. Zet de data in je agenda en geniet op een veilige manier van dit bijzondere natuurverschijnsel!